Monday, May 21st

Last update:04:20:56 AM GMT

KISA KISA:

Cebıt 2011'in Yıldızı Tablet Bilgisayarlar

cebit
Avrupanın en büyük teknoloji fuarı CeBIT, geride bıraktığımız Mart ayının önemli etkinliklerinden biriydi. Tüm dünyada ses getiren ürün tanıtımlarına sahne olan fuarın yarattıpı rüzgar tüm yıl boyunca etkili olacağa benziyor. CeBIT'ın bu yılki yıldızı ise hiç şüphesiz tablet bilgisayarlardı.

CeBIT, bir fuar olmakla kalmıyor, teknoloji tirentlerini belirleyen bir etkinlik olarak da her yıl dünyaya damgasını vuruyor. Organizasyonda çoğunlukla kurumsal ağırlıklı teknololi çözümleri sergileniyor. 2011'de bu eğilim değişmedi ürün olarak ise geçen yıl popüler olan cep telefonlarının yerini tablet bilgisayarların aldığını gördük. Geçen yılın gözdelerinden üç boyutlu ürünler bu yıl tabletlerin gölgesinde kaldı. Durumun nedeni çok açık. Her eve girmeyen aday tablet bilgisayarlar, getirdiği ses kadar tüketiciden ilgi görmeyen üç boyutlu ürünlere oranla çok büyük bir ekonomik hareketlilik vadediyor. Tamda bu yüzden CeBIT tabletlrin savaşına sahne oldu. Belli başlı teknoloji üreticilerinin neredeyse tamamı tabletler birlikte ortaya çıkan dev pastadan pay almak için sıraya girdi.

Her Eve Bir Tablet

Büyük hedefler vadeden tamlet pazarına hergün yeni ürünler ekleniyor dersek abartmış olmayız. CeBIT'te 40'ın üzerinde yani tablet tanıtıldı.2011 pek çok tablet teknoloji uzmanı tarafından tabletlerin yılı olarak görülüyor. Uzmanlar fuarda tanıtılan birçok tabletin tüketiciden büyük ilgi göreceğini düşünüyor. Öte yandan bu tabletlerin arasında proje aşamasında kalabilecek ya da piyasaya çıkar çıkmaz geri çekilebilecek, yazılımlardan dolayı uyumsuzluk yaşayabilecek ürünler olduğunu öngörenler de yok değil. Ama genel görüş yepyeni tasarımları, yüksek satış rakkamlarıyla gelip geçici bir heves olmadığını kanıtlayan tablet bilgisayarların masaüstü ve dizüstü bilgisayarların yanında yerini sağlamlaştıran bir katogari oluşturduğu yönünde. CeBIT vesilesiyle bunun birkez daha kanıtlandığını söylemek hata olmaz. Buna karşılık bizlere kısa metinler yazıp, internette sorunsuzca sörf yapma imkanı tanıyan bu renkli oyuncakların dizüstü ve masaüstübilgisayara oaln ihtiyacımızı ortadan kaldırmaığıda çok açık. Ekonomiyi canlandırmasıda tam da bundan. Tabletlerin büyüsüne kapılıp, birtane edinmeniz eskiyen dizüstü bilgisayarlarınızı yenilemenize engel teşgil etmiyor.

Fuarın Gözde Tabletleri

CeBIT 2011'de tanıtılan tabletler arasında en çok dikkat çeken tabletlerden ilki Acer İconia TAB A500 oldu. Bu yeni ürün en çok öne çıkan özelliği hiç şüphesiz tercih ettiği işetim sistemi. Google'nin tabletler için özel olarak hazırladığı Android 3.0 sürümünü kullanacak olan ürün, aynı zamanda Aver'in geliştirdiği kullanıcı arayüzüne de sahip 10.1 inç boyutundaki tablette HDMI çıkışı yer alıyor. Böylece yüksek çözünürlüklü içeriği televizyon yada monitörden izleyebilmek de bümkün oluyor. İconia TAB A500'ün bir diğer önemli özelliği ise NVIDIA Tegra 2'ye yer vermesi. Çift çekirdekli Tegra 2 sayesinde ürün önceki tablet modellerinden daha yüksek performans vaat ediyor. 3G ve WiFi desteği sunan modelin Flash 10.1 desteğine sahip olmasıda önemli bir artı olarak değerlendiriliyor.

Bu yazı İTO'nın izni ile itovizyon dergisi nisan 2011 sayısından alınmıştır.

Sayaç

Bugün 321
Dün 0
Bu Hafta 321
Geçen Hafta 0
Bu Ay 321
Geçen Ay 0
Hepsi 321

MİNİ ANKET

Derneğimiz hangi konularda etkili olmalı?






Sonuçlar